Hiroshima i Nagasaki

El 6 i el 9 d'Agost de 1945, es van produïr dos bombardejos atòmics a dues poblacions: Hiroshima (6) i Nagasaki (9).

Va ser Harry S. Truman qui era en aquell temps el president dels Estats Units, va prendre la iniciativa amb resposta a que els dirigents japonesos ignoressin la Declaració de Potsdam (reunió duta a terme a Potsdam, Alemanya (prop de Berlín) entre el 17 de juliol i el 2 d'agost de 1945).

El nombre de morts és difícil de precisar i només se n'han pogut fer estimacions.  El Departament d'Energia dels Estats Units ha donat la xifra de 70.000 persones a Hiroshima i de 40.000 persones a Nagasaki que van morir instantàniament, però afegint-hi les morts com a conseqüència de diversos tipus de càncers i altres patologies, les bombes van matar a 160.000 persones a Hiroshima i 80.000 a Nagasaki cap al final de 1945. Al llarg dels anys següents molts milers de persones més van morir per malalties provocades per l'exposició a la radiació.

Després de la Primera guerra Mundial no semblava probable un enfrontament entre el Japó i els Estats Units i les nacions colonials europees, però a l'any 1922 els japonesos es van sentir ofesos per la imposició del tractat Naval de Washington (tractat per limitar la construcció de vaixells de guerra i evitar una cursa amamentista entre els països guanyadors de la Primera Guerra Mundial) que limitava el nombre de vaixells que ells podien posseir, i que assegurava la primacia naval de les flotes nord-americanes i britàniques.

El 1937 el Japó va prendre la decisió d'envair la Xina, iniciant un conflicte que duraria 8 anys. Fumimaro Konoe va ser noenat Primer Ministre en el 1940. Cap a finals d'aquell mateix any, el Japó va signar el Pactr Tripartit amb Alemanya i Itàlia que alineava el Japó amb les «Potències de l'Eix».

!!! link amb fotografies dels fets: https://www.nationalgeographic.com.es/historia/grandes-reportajes/bombardeos-hiroshima-nagasaki-wwii_10590/1

Comentaris

  1. L'article està molt bé i totalment relacionat amb el que hem parlat a classe.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

8 Reaccions químiques més espectaculars